Prestashop handleiding

prestashop logoDit is de installatiehandleiding voor onze API koppeling met Prestashop. Bij vragen kan je support aanvragen via een e-mail naar ict@shops-united.nl of bellen naar 085 2732781 (optie 1). Kijk voor de meest recente informatie met betrekking tot de Prestashop koppeling in het verzendsysteem via het menu Instellingen > Koppelingen > Prestashop. Wij horen graag wat je bevindingen zijn met betrekking tot deze koppeling. Met jouw feedback maken wij de koppeling steeds een stap beter.

Wij raden je aan om eerst een account aan te maken bij Shops United en daarna de koppeling te installeren.

Installeren (optie 1)

Stap 1
Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2 - Het creëren van een toegangssleutel
Aan de linkerkant zie je een menu. Open onder het menu Congifureer de pagina Geavanceerde instellingen > Webservice.

Klik rechts bovenaan op de button Nieuwe webservice-sleutel toevoegen en klik op de Genereren button om een unieke authenticatie sleutel aan te maken.

Sleutelbeschrijving
Helpt je herinneren voor wie je de sleutel hebt aangemaakt, welke toegangsrechten je hebt toegewezen, etc. De beschrijving is niet openbaar, maar zorg ervoor dat alle zoekwoorden die betrekking hebben op de gebruiker makkelijk zijn te vinden, zodat je hun sleutel sneller kan vinden. Bijvoorbeeld: Koppeling Shops United.

Status
Zet de status op JA.

Permissies
Dit gedeelte is erg belangrijk, omdat het je in staat stelt om de rechten toe te wijzen voor elke bron die je beschikbaar wilt stellen aan deze sleutel. Natuurlijk, kan je een gebruiker lees- en schrijf toegang geven op een aantal bronnen, maar alleen lezen - en geen toegang tot de belangrijkste bronnen. In de lijst van permissies kun je de selectievakje aan de linkerzijde aanvinken om rechten voor een bepaalde bron te definiëren. Ook het selectievakje aan de bovenkant van elke kolom geeft je het recht om bepaalde gebruikers aparte rechten te geven (bekijken, wijzigen, etc.).

Zorg ervoor dat alleen de rechten die nodig zijn voor het gebruik van die sleutel zijn toegekend/geef niet alle rechten aan een willekeurige sleutel. Deze rechten raden we aan alleen voor je zelf te bewaren.

Voor de meest soepele werking, raden wij onderstaande instellingen aan

• orders (get en put)
  • orders_details (get en put)
  • addresses (Weergeven)
  • countries (Weergeven)
  • customer (Weergeven)
  • suppliers (Weergeven)
  • supply_order_details (Weergeven)
  • supply_orders (Weergeven)
  • deliveries (Allemaal)

Klik onderaan de pagina op Opslaan.

Stap 3
Login op je account in het verzendsysteem met je e-mailadres en wachtwoord.

Stap 4
Ga in het verzendsysteem naar Instellingen > Koppelingen > button Nieuwe koppeling rechts bovenaan > Prestashop en vul de gegevens als volgt in:

• Key = Sleutel in Prestashop
  • URL = Webshop-URL

Stap 5
Activeer de koppeling door de schuifbalk naar rechts te swipen bij Actief en klik op Verbinden. Als de gegevens goed zijn overgenomen verschijnt er een melding dat de koppeling succesvol tot stand is gebracht.

Installeren via Module manager met zip-bestand (optie 2)

Stap 1
Vraag het zip-bestand op bij onze IT afdeling via ict@shops-united.nl of het telefoonnummer 085 273 2781 (optie 1).

Stap 2
Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 3
Aan de linkerkant zie je een menu. Navigeer naar Modules > Module Manager en klik rechtsboven op de button Upload een module om het zip-bestand te uploaden.

prestashop omgeving zip bestand uploaden

Stap 4
Onderaan de Module manager pagina bij Overige zie je nu de Parcelpro module, klik op Configureer.

prestashop omgeving module manager pagina

Stap 5

• Vul bij Parcelpro gebruiker ID je accountnummer van Shops United in. Je accountnummer kan je in het verzendsysteem vinden via het menu rechtsboven.
  • Vul bij Parcelpro API Key je API Key van Shops United in. Als je deze niet hebt, kan je een API-key genereren via https://login.shops-united.nl/koppeling/single.php?&type=api of ga in het verzendsysteem via het menu naar Instellingen > Koppelingen > klik bij API op Bekijken.
  • Voer bij Automatisch aanmelden de status van een bestelling in waarbij deze automatisch als zending wordt aangemaakt in je Shops United account.

Klik rechtsonderaan op Opslaan.

prestashop module manager configureer pagina

Stap 6
Ga naar de vervoerders en zet de vervoerders actief die je binnen Prestashop wilt gebruiken. Je kan tevens bij iedere verzendmethode de instellingen aanpassen, zoals regio, kosten, maximum-gewicht en afmetingen, etc.

Installeren via Module manager (optie 3)

Wat voordelen van de nieuwe module

• Een betaalstatus instellen waarbij de zending automatisch aangemaakt wordt in het verzendsysteem wanneer deze status is bereikt, bijvoorbeeld betaling aanvaard.
  • Afhaalpunten in de check-out instellen.
  • Direct een verzendlabel printen vanaf de bestellingspagina. Voor nu alleen per zending, bulk printen moet nog gebouwd worden. Gebruik voor bulk printen nog even het Shops United verzendsysteem

Stap 1
Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2
Bezoek Prestashop's Official Addons Marketplace en login. Klik hier of zoek naar Shops United en klik op downloaden.

Stap 3
Ga naar je eigen back-end van Prestashop. Aan de linkerkant zie je een menu. Navigeer naar Modules > Module Manager en zoek naar Shops United.
Module manager pagina bij Verzenden zie je nu de Shops United module, klik op Configureer.

prestashop omgeving module manager pagina

Stap 4

• Vul bij Parcelpro gebruiker ID je accountnummer van Shops United in. Je accountnummer kan je in het verzendsysteem vinden via het menu rechtsboven.
  • Vul bij Parcelpro API Key je API Key van Shops United in. Als je deze niet hebt, kan je een API-key genereren via https://login.shops-united.nl/koppeling/single.php?&type=api of ga in het verzendsysteem via het menu naar Instellingen > Koppelingen > klik bij API op Bekijken.
  • Voer bij Automatisch aanmelden de status van een bestelling in waarbij deze automatisch als zending wordt aangemaakt in je Shops United account.

Klik rechtsonderaan op Opslaan.

prestashop module manager configureer pagina

Stap 5
Ga via het menu Verzending naar Vervoerders, je ziet nu alle verzendmethodes die gekoppeld zijn aan je Shops United account. Standaard staan de verzendmethodes niet actief. Via het overzicht kan je een of meerdere vervoerders activeren die je binnen Prestashop wilt gebruiken door te klikken op het kruisje onder Status.

Prestashop scherm van verzending > vervoerders

Een voorbeeld van een geactiveerde vervoerder, in dit geval UPS Standard:

Prestashop Scherm Vervoerders overzicht

Klik rechts op het potloodje Wijzig om een verzendmethode te wijzingen, zo kom je op de detailpagina van de vervoerder. Je kan zelf een andere naam geven aan een verzendmethode. Ook kan je de verzendmethode activeren voor bepaalde regio's en limieten instellen voor de afmetingen en het maximum-gewicht. Klik op de button Volgende om naar de volgende pagina te gaan binnen de methode. Wanneer je een verzendmethode hebt ingesteld naar wens, klik dan op de groene button Voltooien.

Voorbeeld scherm Prestashop Vervoerders DFY instellen

Veelgestelde vragen

Welke vervoerders worden ondersteund?
De vervoerders Brenger, BudbeeDHL, Fedex Cross Border, Homerr, PostNL, Red je Pakketje en UPS worden ondersteund op basis van de geactiveerde contracten onder je account in het verzendsysteem.