Prestashop handleiding

prestashopDit is de installatiehandleiding voor onze API koppeling met Prestashop. Bij vragen kan je ons altijd bellen of support aanvragen via een e-mail naar ict@shops-united.nl. Kijk voor de meest recente informatie met betrekking tot de Prestashop koppeling in het verzendsysteem via het menu Instellingen > Koppelingen > Prestashop. Wij horen graag wat je bevindingen zijn met betrekking tot deze koppeling. Met jouw feedback maken wij de koppeling steeds een stap beter.

⚠️ Wij raden je aan om eerst een account aan te maken bij Shops United en daarna de koppeling te installeren.

Snel naar:

➡️ Installeren (optie 1)

➡️ Installeren via Module manager met zip-bestand (optie 2)

➡️ Installeren via Module manager (optie 3)

➡️ Installatiehandleiding Prestashop 1.7.6

➡️ Installatiehandleiding Prestashop 1.7.7

➡️ Veelgestelde vragen

Installeren (optie 1)

Stap 1

Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2 - Het creëren van een toegangssleutel

Aan de linkerkant zie je een menu. Open onder het menu Congifureer de pagina Geavanceerde instellingen > Webservice.

prestashop-stap-1

Klik rechts bovenaan op de button Nieuwe webservice-sleutel toevoegen en klik op de Genereren button om een unieke authenticatie sleutel aan te maken.

prestashop-stap-1-2

Sleutelbeschrijving
Helpt je herinneren voor wie je de sleutel hebt aangemaakt, welke toegangsrechten je hebt toegewezen, etc. De beschrijving is niet openbaar, maar zorg ervoor dat alle zoekwoorden die betrekking hebben op de gebruiker makkelijk zijn te vinden, zodat je hun sleutel sneller kan vinden. Bijvoorbeeld: Koppeling Shops United.

Status
Zet de status op JA.

Permissies
Dit gedeelte is erg belangrijk, omdat het je in staat stelt om de rechten toe te wijzen voor elke bron die je beschikbaar wilt stellen aan deze sleutel. Natuurlijk, kan je een gebruiker lees- en schrijf toegang geven op een aantal bronnen, maar alleen lezen - en geen toegang tot de belangrijkste bronnen. In de lijst van permissies kun je de selectievakje aan de linkerzijde aanvinken om rechten voor een bepaalde bron te definiëren. Ook het selectievakje aan de bovenkant van elke kolom geeft je het recht om bepaalde gebruikers aparte rechten te geven (bekijken, wijzigen, etc.).

Zorg ervoor dat alleen de rechten die nodig zijn voor het gebruik van die sleutel zijn toegekend/geef niet alle rechten aan een willekeurige sleutel. Deze rechten raden we aan alleen voor je zelf te bewaren.

Voor de meest soepele werking, raden wij onderstaande instellingen aan

• orders (get en put)
  • orders_details (get en put)
  • addresses (Weergeven)
  • countries (Weergeven)
  • customer (Weergeven)
  • suppliers (Weergeven)
  • supply_order_details (Weergeven)
  • supply_orders (Weergeven)
  • deliveries (Allemaal)

Klik onderaan de pagina op Opslaan.

prestashop-stap-1-2-3

Stap 3

Login op je account in het verzendsysteem met je e-mailadres en wachtwoord.

Stap 4

Ga in het verzendsysteem naar Instellingen > Koppelingen > button Nieuwe koppeling rechts bovenaan > Prestashop en vul de gegevens als volgt in:

• Key = Sleutel in Prestashop
  • URL = Webshop-URL

prestashop-stap-4

Stap 5

Activeer de koppeling door de schuifbalk naar rechts te swipen bij Actief en klik op Verbinden. Als de gegevens goed zijn overgenomen verschijnt er een melding dat de koppeling succesvol tot stand is gebracht.

Installeren via Module manager met zip-bestand (optie 2)

Stap 1

Ga naar ons verzendsysteem en vul je gegevens hier in. Klik vervolgens op Inloggen.

su-handleiding-prestashop-image002

Stap 2

Ga naar Instellingen en klik vervolgens op Koppelingen.

su-handleiding-prestashop-image003

Stap 3

Klik vervolgens op + Nieuwe koppeling.

su-handleiding-prestashop-image004

Stap 4

Zoek Prestashop op en klik op Koppelen.

su-handleiding-prestashop-image005

Stap 5

Download hier vervolgens het zip bestand. Bewaar deze voor nu, dit heb je dadelijk nodig.

su-handleiding-prestashop-image006

Stap 6

Ga naar jouw Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de knop aanmelden.

su-handleiding-prestashop-image007

Stap 7

Aan de linkerkant zie je een menu. Navigeer naar Modules > Module Manager.

su-handleiding-prestashop-image008

Stap 8

Klik rechtsboven op de knop Upload een module.

su-handleiding-prestashop-image009

Stap 9

Sleep hier het zip bestand dat je net hebt gedownload, of selecteer het bestand vanuit de folder.

su-handleiding-prestashop-image010

Stap 10

Parcelpro zal nu bij de modules staan. Zoek Parcelpro op en klik op Configureer.

su-handleiding-prestashop-image011

Stap 11

Hier vind je onderstaande pagina waar nog een paar gegevens moet worden ingevuld.

su-handleiding-prestashop-image012

Stap 12

Om deze gegevens te vinden, ga je naar het verzendsysteem: naar Instellingen en dan Koppelingen.

su-handleiding-prestashop-image003

Stap 13

Klik hier de API op Bekijken.

su-handleiding-prestashop-image013

Stap 14

Hier vind je de LoginID en API Key. Deze heb je nodig in de configuratie van Prestashop.

su-handleiding-prestashop-image014

Stap 15

Vul in Prestashop de volgende gegevens in:

• GebruikerID is jouw LoginID in het verzendsysteem.
  • Apikey is jouw API Key in het verzendsysteem

Automatisch aanmelden kun je zelf instellen. Dit is de status in Prestashop die ervoor zorgt dat de zending naar het verzendsysteem wordt gestuurd. In dit geval staat het op Wachtend op uw betaling, zodra de zending deze status dus heeft, wordt deze automatisch naar het verzendsysteem gestuurd.

Triggers kan je inschakelen en dit zorgt ervoor dat wanneer de zending in het verzendsysteem geprint wordt, de track & trace teruggekoppeld wordt in de order. De trigger status in Prestashop staat gekoppeld aan de status van de zending het verzendsysteem.

Klik ten slotte op Opslaan.

su-handleiding-prestashop-image015

Klaar: de koppeling is nu geconfigureerd! 🥳

De koppeling met Prestashop is nu gemaakt! Je kunt vervolgens de vervoerders zelf instellen naar wens onder Verzending -> Vervoerders.

su-handleiding-prestashop-image016

Installeren via Module manager (optie 3)

Let op, de module is betaald via de Prestashop Module manager. Om dezelfde module gratis te gebruiken adviseren wij optie 2: Installeren via Module manager met zip-bestand.

Wat voordelen van deze module

• Een betaalstatus instellen waarbij de zending automatisch aangemaakt wordt in het verzendsysteem wanneer deze status is bereikt, bijvoorbeeld betaling aanvaard.
  • Afhaalpunten in de check-out instellen.
  • Direct een verzendlabel printen vanaf de bestellingspagina. Voor nu alleen per zending, bulk printen moet nog gebouwd worden. Gebruik voor bulk printen nog even het Shops United verzendsysteem

Stap 1

Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2

Bezoek Prestashop's Official Addons Marketplace en login. Klik hier of zoek naar Shops United en klik op downloaden.

Stap 3

Ga naar je eigen back-end van Prestashop. Aan de linkerkant zie je een menu. Navigeer naar Modules > Module Manager en zoek naar Shops United.
Module manager pagina bij Verzenden zie je nu de Shops United module, klik op Configureer.

prestashop-parcelpro-shops-united-module-manager-pagina-2

Stap 4

• Vul bij Parcelpro gebruiker ID je accountnummer van Shops United in. Je accountnummer kan je in het verzendsysteem vinden via het menu rechtsboven.
  • Vul bij Parcelpro API Key je API Key van Shops United in. Als je deze niet hebt, kan je een API-key genereren via https://login.shops-united.nl/koppeling/single.php?&type=api of ga in het verzendsysteem via het menu naar Instellingen > Koppelingen > klik bij API op Bekijken.
  • Voer bij Automatisch aanmelden de status van een bestelling in waarbij deze automatisch als zending wordt aangemaakt in je Shops United account.

Klik rechtsonderaan op Opslaan.

prestashop-parcelpro-shops-united-api-gegevens-invullen-2

Stap 5

Ga via het menu Verzending naar Vervoerders, je ziet nu alle verzendmethodes die gekoppeld zijn aan je Shops United account. Standaard staan de verzendmethodes niet actief. Via het overzicht kan je een of meerdere vervoerders activeren die je binnen Prestashop wilt gebruiken door te klikken op het kruisje onder Status.

prestashop-parcelpro-shopsunited-vervoerders-overzicht

Een voorbeeld van een geactiveerde vervoerder, in dit geval UPS Standard:

prestashop-parcelpro-shopsunited-vervoerders-overzicht-vinkje

Klik rechts op het potloodje Wijzig om een verzendmethode te wijzingen, zo kom je op de detailpagina van de vervoerder. Je kan zelf een andere naam geven aan een verzendmethode. Ook kan je de verzendmethode activeren voor bepaalde regio's en limieten instellen voor de afmetingen en het maximum-gewicht. Klik op de button Volgende om naar de volgende pagina te gaan binnen de methode. Wanneer je een verzendmethode hebt ingesteld naar wens, klik dan op de groene button Voltooien.
 prestashop-parcelpro-shopsunited-vervoerders-dfy-voorbeeld

Installatiehandleiding Prestashop 1.7.6 x Shops United

Stap 1

Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2

Ga naar je eigen back-end van Prestashop. Aan de linkerkant zie je een menu. Navigeer naar Modules > Module Catalogus en zoek naar Parcelpro. Klik vervolgens op Installerenom de module te installeren.

Prestashop176handleiding-1

Stap 3

Klik op Configureer om de module te koppelen aan je account. Vervolgens moeten je accountnummer en API Key worden ingevuld.

• Parcelpro gebruiker ID = Accountnummer (in het verzendsysteem te vinden via menu rechtsboven)
  • Parcelpro API Key = API Key van Shops United.

Als je nog geen API Key hebt, kan je een key genereren via https://login.shops-united.nl/koppeling/single.php?&type=api of ga in het verzendsysteem via het menu naar Instellingen > Koppelingen klik bij API op Bekijken.

Voer bij Automatisch aanmelden de status van een bestelling in waarbij deze automatisch als zending zal worden aangemaakt in je Shops United account.

Klik rechts onderaan op Opslaan

Prestashop176handleiding-2

Stap 4

Klik in het menu aan de linkerzijde Verzending > Vervoerders. Op deze pagina staan alle beschikbare verzendmethodes die gekoppeld zijn aan je Shops United account.

Om een verzendmethode te activeren klik je op de button Wijzig. Je komt vervolgens op de pagina Algemene instellingen om de verzendmethode in te stellen.

Prestashop176handleiding-3

Bij de instellingen kan je bij Vervoerdersnaam de naam opgeven zoals deze getoond moet worden in de check-out van jouw webshop. Wij raden echter wel aan de namen aan te houden zoals ze nu staan, zodat het duidelijk is welke verzendmethode er gebruikt wordt. Klik vervolgens op Volgende.

Stap 5

In het volgende scherm kan je de bezorgadressen en kosten instellen voor de verzendmethode. Hier kan je per land de gewenste verzendkosten instellen.

Als alles is ingevuld kan je op Volgende klikken.

Prestashop176handleiding-4

Stap 6

In de volgende stap kunnen de maximale afmetingen en gewichten voor de gekozen verzendmethode worden ingevuld.

Heb je deze ingevuld? Klik dan op Volgende.

Prestashop176handleiding-5

Stap 7

In de volgende stap wordt een samenvatting getoond van de ingevulde instellingen. Wil je de verzendmethode direct inschakelen in jouw webshop? Klik dan bij Ingeschakeld op Ja.

Voltooi het instellen door op Voltooien te klikken en alle instellingen op te slaan.

Prestashop176handleiding-6

Na het doorlopen van de stappen kom je weer op de Vervoerderspagina. De nieuwe, ingeschakelde verzendmethode is hier te zien. Controleer de status door onder het kopje Status te kijken naar het groene vinkje.

Prestashop176handleiding-7

Stap 8 (na aanmelding order in verzendsysteem)

Zodra de zending is aangemeld in het verzendsysteem heb je de mogelijkheid de sticker direct te kunnen printen vanuit de backend van jouw webshop.

Ga in het menu links naar Bestellingen en klik bij de betreffende bestelling op Bekijken. Hier zie je de button Print Label om direct het label te printen. Ook kan direct de status van de zending worden bekeken via de button Track & Trace.

Prestashop176handleiding-8

Installatiehandleiding Prestashop 1.7.7 x Shops United

Stap 1

Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2

Ga naar je eigen back-end van Prestashop. Aan de linkerkant zie je een menu. Navigeer naar Modules > Module Catalogus en zoek naar Parcelpro. Klik vervolgens op Installerenom de module te installeren.

Prestashop176handleiding-1

Stap 3

Klik op Configureer om de module te koppelen aan je account. Vervolgens moeten je accountnummer en API Key worden ingevuld.

• Parcelpro gebruiker ID = Accountnummer (in het verzendsysteem te vinden via menu rechtsboven)
  • Parcelpro API Key = API Key van Shops United.

Als je nog geen API Key hebt, kan je een key genereren via https://login.shops-united.nl/koppeling/single.php?&type=api of ga in het verzendsysteem via het menu naar Instellingen > Koppelingen klik bij API op Bekijken.

Voer bij Automatisch aanmelden de status van een bestelling in waarbij deze automatisch als zending zal worden aangemaakt in je Shops United account.

Klik rechts onderaan op Opslaan

Prestashop176handleiding-2

Stap 4

Klik in het menu aan de linkerzijde Verzending > Vervoerders. Op deze pagina staan alle beschikbare verzendmethodes die gekoppeld zijn aan je Shops United account.

Om een verzendmethode te activeren klik je op de button Wijzig. Je komt vervolgens op de pagina Algemene instellingen om de verzendmethode in te stellen.

Prestashop176handleiding-3

Bij de instellingen kan je bij Vervoerdersnaam de naam opgeven zoals deze getoond moet worden in de check-out van jouw webshop. Wij raden echter wel aan de namen aan te houden zoals ze nu staan, zodat het duidelijk is welke verzendmethode er gebruikt wordt. Klik vervolgens op Volgende.

Stap 5

In het volgende scherm kan je de bezorgadressen en kosten instellen voor de verzendmethode. Hier kan je per land de gewenste verzendkosten instellen.

Als alles is ingevuld kan je op Volgende klikken.

Prestashop176handleiding-4

Stap 6

In de volgende stap kunnen de maximale afmetingen en gewichten voor de gekozen verzendmethode worden ingevuld.

Heb je deze ingevuld? Klik dan op Volgende.

Prestashop176handleiding-5

Stap 7

In de volgende stap wordt een samenvatting getoond van de ingevulde instellingen. Wil je de verzendmethode direct inschakelen in jouw webshop? Klik dan bij Ingeschakeld op Ja.

Voltooi het instellen door op Voltooien te klikken en alle instellingen op te slaan.

Prestashop176handleiding-6

Na het doorlopen van de stappen kom je weer op de Vervoerderspagina. De nieuwe, ingeschakelde verzendmethode is hier te zien. Controleer de status door onder het kopje Status te kijken naar het groene vinkje.Prestashop176handleiding-7

Stap 8 (na aanmelding order in verzendsysteem)

Zodra de zending is aangemeld in het verzendsysteem heb je de mogelijkheid de sticker direct te kunnen printen vanuit de backend van jouw webshop.

Ga in het menu links naar Bestellingen en klik bij de betreffende bestelling op Bekijken. Hier zie je de button Print Label om direct het label te printen. Ook kan direct de status van de zending worden bekeken via de button Track & Trace, deze button is zichtbaar na het uitprinten van het verzendlabel.

handleiding177-stap8-2

💡 Veelgestelde vragen

Welke vervoerders worden ondersteund?

De vervoerders Brenger, DHL, Fedex Cross BorderPostNL en UPS worden ondersteund op basis van de geactiveerde contracten onder je account in het verzendsysteem.